Κυριακή 10 Μαΐου:Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες!

Κυριακή 10 Μαΐου:Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες!

Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία ημέρα αφιερωμένη στη μητέρα και τη μητρότητα

Γιορτή της Μητέρας, μια μέρα αφιερωμένη στη μητέρα και τη μητρότητα, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε άνοιξη λατρευόταν η μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων, η Γαία.

Η Γαία είναι σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία η σύζυγος του Ουρανού και προσωποποίηση της φύσης και λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Με την πάροδο των χρόνων η λατρεία πέρασε στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα, σύζυγο και αδελφή του Κρόνου. Η Ρέα, θεά της γης και της γονιμότητας, λατρευόταν ως μητέρα των θεών, καθώς θεωρείται ότι ήταν η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα έπειτα από πρωτοβουλία της Αμερικανίδας Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία προκειμένου να τιμήσει τη μητέρα της ξεκίνησε το 1907 στις ΗΠΑ ένα κίνημα με στόχο να καθιερώσει επίσημα τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «ειρήνη και μητρότητα» με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο. Το 1914 με προεδρικό διάταγμα η Ημέρα της Μητέρας ορίστηκε επίσημα εθνική γιορτή για τις ΗΠΑ και ο εορτασμός της πραγματοποιείται κάθε Μάιο.

Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε το 1929 και συνδέθηκε αρχικά με τη γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, ο εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Φέτος, η Γιορτή της Μητέρας πέφτει την Κυριακή 10 Μαΐου.

πηγή κειμένου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *