Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Τα παιδιά δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.Τα παιδιά δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη.
Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και
Δικαιώματα Συμμετοχής.
Με αφορμή την ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού θα σχολιάσω ένα βασικό δικαίωμα των παιδιών. Το δικαίωμα σωστής ιατρικής περίθαλψης σε δημόσια νοσοκομεία.
Η δημόσια υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη. Ωστόσο, η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία αφήνει πολλά περιθώρια για βελτίωση. Μέσα από αυτή τη θεματική, θα εξετάσουμε την αντίθεση ανάμεσα στην καθημερινή εικόνα της δημόσιας υγείας και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες . Θα αναφερθούμε στις εμπειρίες των γονέων που, απογοητευμένοι από το χάος των νοσοκομείων, καταφεύγουν στις υπηρεσίες ιδιωτών ιατρών.
Εικόνα Ιδανικής Περίθαλψης
Σε έναν ιδανικό κόσμο της δημόσιας υγείας, το σκηνικό είναι ένα καθαρό και φωτεινό κλινικό δωμάτιο. Ένας γιατρός με ευγενικό χαμόγελο εξετάζει ένα παιδί που κάθεται στον εξεταστικό πάγκο. Το παιδί κοιτάζει με εμπιστοσύνη στον γιατρό, ο οποίος εξηγεί με ηρεμία κάθε βήμα της διαδικασίας. Τα σχέδια στους τοίχους μιας παιδικής αίσθησης ζεστασιάς και ασφάλειας , κάνοντάς το περιβάλλον φιλόξενο.
Χάος στα Ελληνικά Νοσοκομεία
Δυστυχώς , η υγεία στα δημόσια νοσοκομεία Ελλάδας απέχει πολύ από την πραγματικότητα της εικόνας . Συχνά συναντάμε συνθήκες υπερβολικού φόρτου εργασίας, ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό, και μακρές αναμονές. Οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καθημερινές προκλήσεις της δημόσιας υγείας , προσπαθώντας να φροντίσουν για τα παιδιά τους .
Εμπιστοσύνη στους Ιδιώτες Ιατρούς
Λόγω των προβλημάτων αυτών, πολλοί γονείς στρέφονται προς τους ιδιώτες γιατρούς για να κάνουν άμεση και ποιοτική ιατρική περίθαλψη. Η επιλογή αυτή, αν συχνά πιο ακριβής , προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης που λείπει από το δημόσιο σύστημα. Οι γονείς είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην υγεία των παιδιών τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
Συμπέρασμα
Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία χρειάζεται άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στους πολίτες. Η εμπιστοσύνη των γονέων στη δημόσια υγεία μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με την εφαρμογή στρατηγικών που ενισχύουν το σύστημα υγείας και διασφαλίζουν την καλή και ποιοτική κατάσταση για όλους.